Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Európai Tavasz - Spring Day 2008

2008.04.18

 Európai Tavasz  - Spring Day 2008

Kép

Az Európai Tavasz programsorozat középpontjában minden évben más téma szerepel. A 2008-ban megrendezésre kerülő Európai Tavasz programsorozat csatlakozik a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve jegyében zajló kezdeményezésekhez, melyeknek homlokterében a kulturális sokszínűség megünneplése -mely sokszínűség a közös európai örökségünk egyik fő kincse-, valamint a kultúrák közötti párbeszéd felerősítése a célja.

Az idén 6. éve megrendezésre kerülő Európai Tavasz programsorozat lényege, hogy felkészítse és támogassa az iskolákat a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve jegyében zajló iskolai rendezvények megtervezésében és lebonyolításában. Tevékenységek és események széles sora várható mind helyi, nemzeti, mind pedig európai szinten

2008. március 25-től június 30-ig tart

Idén az Európai Tavasz 2008. március 25-től június 30-ig tart, s az Európa Nap május 9-én kiemelt jelentőséget kap. Az Európai Tavasz projekt nyitva áll az óvodától a középiskoláig minden intézmény előtt itt Európában, valamint az egész világon. Olyan szervezetek előtt is nyitva áll a projekt, melyek iskolán kívüli keretekben fejlesztik és erősítik azon készségeket, melyek a iskolai tantervhez kötődnek.

Ezen periódus alatt az Európai Tavasz testülete mind helyi, mind pedig központi szinten előmozdítja a közéleti személyek iskolai látogatását. Ezen látogatások lehetőséget adnak arra, hogy európai kérdéseket vitassanak meg a tanulók, s véleményüknek hangot adjanak, melyekre a döntéshozók oda fognak figyelni.

Az Európai Tavasz elnevezésű program 2002-ben indult a következő célokkal:

  • a tanulók ismeretei bővüljenek az EU-ról,az európai intézmények működéséről, illetve az EU-s állampolárokról;
  • előmozdítsa az európai állampolgári ismertek tanítását az iskolákban hagyományos úton, valamint az IKT segítségével;

Az Európai Iskolahálózat (EUN) bonyolítja le a rendezvényt, együttműködve az Európai Bizottság Kommunikációs Főosztályával. A program része a Plan-D elnevezésű, Demokrácia, Dialógus, Diszkusszió (innen a név; D Terv) alcímmel rendelkező európai kommunikációs stratégiának.

Forrás: European Schoolnet

http://www.springday2008.net/ww/hu/pub/spring2008/homepage.htm

Magyarországi kontakt: Szabó Zsófia